CONCEPTE LAND ART A VISTABELLA DEL MAESTRAT 2018

La primera edició d’Enclave Land Art, es va centrar en l’ésser humà i la seva interrelació dins d’un context rural. La natura es representava com a patrimoni i vincle de tradicions i costums, així com el fenomen de la sensació de pertinença a un lloc i del lloc als seus habitants. Per mitjà d’un estudi històric del territori vàrem incidir en la problemàtica de la densitat de població, proposant una simbòlica repoblació artística.

En aquesta segona edició d’Enclave Land Art, com que es troba en el Parc Natural del Penyagolosa, la natura tindrà encara major protagonisme. El concepte girarà al voltant de la relació de l’home amb la natura, considerada com un element viu i que ha sigut interpretat des de l’inici dels temps per l’ésser humà representant els seus fenòmens i donant explicació sacra, mitològica o científica a tot el que l’envoltava i que no entenia. La clau de la residència serà com veiem la natura com a símbol i la representació que es fa d’aquest símbol hui en dia mitjançant l’art contemporani.

Hi ha dos punts icònics al parc que el caracteritzen i a més il·lustren les dues versions d’aquesta representació simbòlica que ha fet l’home: El Santuari de Sant Joan i el Pic del Penyagolosa. Aquests dos emplaçaments representatius han donat peu a rutes, llegendes i devocions al llarg dels segles. Lligat amb aquesta idea de la simbologia, nosaltres proposem celebrar la residència al voltant del solstici d’estiu, el 24 de juny, la nit de Sant Joan, la nit més curta de l’any i on els dos tipus d’al·legories s’uneixen amb ritus religiosos i pagans.

Jugant amb els dos elements i la seva iconografia, els artistes interpretaran aquests significats i el que tota aquesta simbologia mil·lenària els suggerisca, portant-la a la seva recerca particular dins del context del Land Art contemporani.