Convocatòria oberta de pojectes artístics per la residència Enclave Land Art 2021

ENCLAVE LAND ART O.S.A.L., junt a l’Ajuntament de la Vall de Gallinera (Alacant, SP) amb la col·laboració del programa Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Direcció General del Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, obri la tercera convocatòria per a la recepció de propostes artístiques i/o d’investigació, plantejades des del diàleg de l’ésser humà amb la natura amb la finalitat de compondre un itinerari artístic de Land Art. Aquest itinerari serà realitzat durant les dues setmanes de residència artística de producció per a les quals es llança aquesta convocatòria.

Les obres tenen com a objectiu respectar l’interès de la gent per l’art i revaloritzar la zona de la Vall de Gallinera en la qual es troben immersos. A través d’un diàleg entre l’art i la natura, els artistes1 volen promoure una consciència profunda i permanent dels aspectes històrics, culturals i tradicionals de la zona.

CONCEPTE

“La veritat és que la memòria no consisteix en absolut en una regressió del present al passat, sinó al contrari en un progrés del passat al present.”
Bergson H., Matèria i Memòria, 2006.

En l’art s’ha de tindre en consideració el concepte del potencial de l’intangible com a eix de creació i de transformació: ací caben la percepció, els hàbits, la cultura, la paraula, el temps o la memòria.
Aquesta simbiosi entre el tangible i l’immaterial és la que al llarg de la història va formant la identitat d’un territori.

Si hi ha una cosa que destaca de la Vall de Gallinera, a part de la seua configuració geològica i el seu patrimoni natural, són els vestigis que van des de la prehistòria fins a la guerra civil, passant per poblats ibers, esteles funeràries o castells medievals. Aquest llegat històric, petjades de l’ésser humà al llarg de mil·lennis, s’ha conservat en aquest enclavament gràcies a la seua idiosincràsia natural. Són el resultat material d’un temps no lineal que presenta un diàleg de l’ésser humà amb la natura a través de les seues capes. Aquestes restes que apareixen estratificades, són la representació metafòrica d’un llibre (la natura) en el qual l’ésser humà ha anat gravant la seua història i definint la seua identitat.

La natura sempre ha sigut la font d’investigació espiritual i inspiració de l’ésser humà, no sols en la teoria sinó en la pràctica en l’espai. No és casualitat que dels arbres apareguen les formes de les columnes, de les coves els arcs etc. Aquesta unió apareix representada en els diferents estils, funcions i degradació de les restes quan el temps i diferents factors els alteren.

A aquesta absència/presència que es conserva en l’actualitat – amb el potencial de l’invisible traduït en la història de les civilitzacions que han passat – ha reforçat la identitat pròpia i conservat la natura existent com a testimoni. Aquests són els elements que es convida a reinterpretar als artistes amb les seues obres. Es pretén obrir un nou capítol, deixar una petjada contemporània per a continuar aqueix diàleg amb l’entorn a través de l’art contemporani, any rere any. Aquesta relació amb el que queda – al costat del que ja no és visible però és present i forma part de la vida de la gent de la Vall de Gallinera – representa qui són com a resultat del camí recorregut.

Duració de la convocatòria: Del 15 d’agost al 10 d’octubre de 2021.
Data límit de lliurament de projectes: 22.00 hores (hora local a Espanya) del 10 d’octubre de 2021.        
Entrevistes amb els artistes preseleccionats: Del 15 al 19 d’octubre de 2021.                                                                
Duració de la residència: Del 22 de novembre al 5 de desembre inclosos. L’últim cap de setmana serà de portes obertes per a la presentació dels projectes.
Lloc de l’itinerari: La ruta dels corrals de la Carrotja ( entre Benisivà i la Carrotja), Vall de Gallinera (Alacant) (fotografies i coordenades GPS en la web).
Disciplines: Instal· lació, Land Art, fotografia, antropologia, investigació, escultura, performance i totes aquelles manifestacions artístiques o línies de treball en les quals estiga vinculat el diàleg artista-territori- naturalesa dins de l’especificitat de l’entorn en el qual es desenvolupa i el concepte proposat.

Publicació oficial dels artistes seleccionats per a Enclave Land Art 2021: 20 d’octubre 2021.

Enclave Land Art O.S.A.L. oferix:

Alxs artistes seleccionats se’ls convidarà oficialment a formar part de la residència presencial que tindrà lloc a la Vall de Gallinera (Alacant) des del 22 de novembre al 5 de desembre del 2021.
Enclave Land Art cobrirà les despeses de viatge (amb una bossa de viatge de fins a un màxim de 200 euros)*, allotjament i manutenció durant tota la residència i uns honoraris de 600€ (el pagament es realitzarà exclusivament prèvia recepció de factura).

*Enclave Land Art recolzarà alxs artistes en qualsevol tràmit necessari per a la concessió d’ajudes del país d’origen per a sufragar les despeses que superen la quantitat estipulada en la bossa de viatge. En cas de no existir aqueixa possibilitat, la diferència serà costejada directament per l’artista (més informació en la versió llarga de la convocatòria).

El comité de selecció, seguint el manual de bones pràctiques, estarà format per:
• Un representant institucional: Jose Luís Pérez Pont, Director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme Cultura Contemporània.
• Un membre proposat per la AVVAC (Associació Valenciana d’Artistes de València, Alacant i Castelló): l’artista Anaïs Florin.
• Un membre proposat per la AVCA (Associació Valenciana de Crítics d’Art): Roser Oduber; artista, gestora cultural, directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç.
• Nerea Ubieto, comissària independent, gestora cultural i crítica.
• Miguel Mallol, director d’Enclave Land Art.

Contingut i format de les propostes:

Es deuran adjuntar a l’email dos documents. Les propostes hauran de presentar-se en un sol document, en format PDF de grandària no superior a 5MB i de no més de 6 pàgines** sense comptar la portada. El nom de l’artista haurà d’aparéixer NOMÉS en el document CV i dades de contacte que s’enviarà apart. El document amb la descripció del projecte, carta de motivació i cronograma haurà de ser anònim.

Informació i dades:

DOCUMENT 1 (anònim):

  • carta de motivació.

  • descripció del projecte (objectius, metodologia, imatges, etc.), en un número màxim de 4

    pàgines (A4).

  • cronograma de les accions a realitzar i material necessari.

DOCUMENT 2:

• currículum i dades de contacte (telèfon i correu electrònic). **L’enviament d’un document amb una extensió major pot ser un motiu d’exclusió.

Procediment:

1. Les propostes s’enviaran per correu electrònic en un document adjunt, en format PDF de no més de 5 MB i amb un màxim de set A4 entre el Document 1 i el Document 2, a l’adreça: opencall@enclavelandart.org, escrivint com a ASSUMPTE: Convocatòria tercera edició residència Enclave Land Art 2021. El CV i les dades de contacte en un document separat.

2. Les propostes hauran de ser enviades en espanyol o anglés.

Per a més informació els aconsellem descarregar el PDF de la versió estesa de la convocatòria o enviar un email a opencall@enclavelandart.org i els resoldrem qualsevol dubte en la major brevetat possible.